keresés YouTube Facebook Instagram
A 8630 Mariazell, Morzingasse 2.. tel.: (00-43) 3882-3554, e-mail:
Jézus Szíve Társasága Korda Zarándokház
SJC Korda Pilgerheim
Facebook

Mariazell jelentősége

Mariazell Ausztria egyik legfontosabb katolikus zarándokhelye. A kegyhelyet a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére építették.

Ez a hely az egyik legfontosabb búcsújáró hely Európában, évente több százezer zarándok érkezik ide. Rendkívül fontos szerepet tölt be, kultúrális és vallási szempontból a város.

Az évente megrendezett Mariazell-i Mária-napokon számos vallási esemény és ünnepi szertartás zajlik. A város ünnepnapjai: december 8. és december 21.
A városban található múzeumok és kiállítások pedig bemutatják a kegyhely történetét és a zarándoklátogatások hagyományait.

A Mariazell-i kegytemplom mellett számos más katolikus templom és kápolna is megtalálható a városban, és a környékén számos zarándokút és gyalogösvény vezet a hegyekben.

A zarándokok gyakran hagyományos öltözékben, gyalog vagy kerékpárral érkeznek Mariazellbe.

 

Mindszenty József hercegprímás

A forradalom leverése után Mindszenty József hercegprímást menekültként fogadták be az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, ahol 15 évig élt. Az egyházi vezető az 1971-es pápaválasztásig, azaz mintegy 15 évig tartózkodott a budapesti nagykövetség területén, hiszen az elítélése és az üldözése miatt nem hagyhatta el az épületet - a kommunista hatóságok miatt.

Mindszenty József hercegprímás 1971-ben a pápa kegyelméből hagyhatta el a budapesti amerikai nagykövetség területét, és Ausztriába, Máriazellbe ment, ahol a kegyhelyen élt és tevékenykedett haláláig, 1975-ig.

Fontos megjegyezni, hogy Mindszenty József hercegprímás életútja és az őt ért események a hidegháború idején zajlottak, és komoly politikai és vallási feszültségekkel voltak teli. Az ő élettörténete a 20. század jelentős eseményeit is tükrözi.