keresés YouTube Facebook Instagram
A 8630 Mariazell, Morzingasse 2.. tel.: (00-43) 3882-3554, e-mail:
Jézus Szíve Társasága Korda Zarándokház
SJC Korda Pilgerheim
Facebook

Programajánlat

NÉHÁNY ÚTICÉL MARIAZELLBEN 

 

Tartomány: Steiermark
Település: Mariazell
Cím: 8630 Mariazell

GPS: 47.77033997, 15.31485558

Honlap:  www.mariazell-buergeralpe.at


Mariazell és környéke kedvelt kiránduló- és túrahely.
A gyerekek sem maradnak élmény nélkül: rollerpálya, fürdőtó, favágó élménypark várja őket.

Mariazell környékén sajátos összhangban vannak a hegyek, a tágas völgyek és alpesi mezők, egyedi túraélményt nyújtva a kirándulóknak és a hegymászóknak egyaránt.
A sziklás Ötschergräben és a Tormäuern friss levegőjükről és tiszta vizű patakjaikról ismertek. Mindenkinek, aki a magasba vágyik, szép úticél lehet a 2000 méter magas Hochschwab vagy az Alsó-Ausztria egyik legmagasabb csúcsával rendelkező Ötscher.

A mariazelli Bürgeralpe és a mitterbachi Gemeindealpe is kedvelt kiránduló- és túrahelyek. Mindkét hegycsúcs felvonókkal is megközelíthető.


Az Erlaufsee körül és a Hubertus-tó mentén ideális sétautak találhatók.

 

Bürgeralpe (1270 m)


Mariazell 1267 m magas hegyére gyalogosan vagy kabinos felvonóval is fel lehet jutni. Csak pár percre a bazilikától, Mariazell kellős közepén található a kabinos felvonó völgyállomása. A szép kilátás mellett a hegyen hegyi-tó, az Erzherzog-Johann kilátó, egy élménypark és több hangulatos alpesi kunyhó várja a látogatókat.


Holzknechtland élménypark

A Bürgeralpén található élménypark a favágók életét mutatja be. Az élménypark melletti Abenteuerland nevű kalandparkban lehetőség van aranymosásra, pénzverésre, íjászat kipróbálására, a fosszíliaparkban pedig lehet régészkedni, dínók után kutatni.

Nyitvatartás:

 • Május 1-től október 26-ig
 • Szombat-vasárnap
 • Nyári szünetben naponta
 • Belépő: 4,80 euró (Az ár tájékoztató jellegű!)


A Favágó Élményvilág közelében található kilátóból szép panoráma tárul a kirándulók elé az Elő-Alpok hegyeire és a Hochschwabra. Az itt található hüttében pedig megpihenhetünk és csillapíthatjuk éhségüket, szomjunkat.
 

Bazilika
 

SZENTMISÉK ÉS ÁJTATATOSSÁGOK  RENDJE A BAZILIKÁBAN

Nyári időszámítás idején:

Szentmise

 • Vasárnap és ünnepnapokon:  8:00, 11:15, 18:30

Zarándokok számára Szentmise lehetésges más időpontban is!

 • Hétköznapokon: 8:00, 11:15, 18:30

Zarándokok számára Szentmise lehetséges más időpontban is!


Vecsernye

Vasárnap és munkaszüneti napokon: 17:30


Szentgyónás

Rózsafüzér imádság: minden nap 18:00

Gyertyás körmenet:

 • május első szombatjától május 04-től augusztus 31-ig: 20:30
 • szeptember 07-én és október 26-án: 20:00

Májusi litánia: május 1-től 31-ig naponta 20:00 órakor - szombat kivételével

Kegytárgyak megáldása:

 • naponta 8:00-tól 12:00-ig illetve
 • 14:00 –től 18:00-ig a „Mária oszlopnál”

Jármű megáldása:

Május 1-től október 26-ig minden vasárnap és ünnepnap 14:00 órakor a felső tagozatos iskola parkolójában

 

NYITVATARTÁS:

BAZILIKA

 • november 1-től április 30-ig: kb.7:30 -19:15
 • május 1-től október 31-ig: kb. 6:00 - 20:00
 • szombatonként: kb. 21:30-ig
 • májusi litánia idején: kb. 20:30-ig

KINCSTÁR

 • május 1–től október 31-ig
 • Vasár- és ünnepnap: 11:00 – 15:00
 • Kedd - Szombat: 10:00 – 15:00

GYERTYÁS BARLANG

 • naponta 7:00 – 18:30-ig

A SUPERIORAT ÉS A PLÉBÁNIA HIVATALI ÓRÁI

 • Hétfő – Szombat : 8:00 – 12:00 és 13:00 – 17:00

SZENT MIHÁLY KÁPOLNA

 • november 1 – április 30-ig zárva
 • május 1 - október 31-ig: 7:00 – 20:00

HEILIGENBRUNN (Szent forrás)-KÁPOLNA

kb. április 01 - október 31-ig: 8:00 -18:00 (csak fagymentes időszakban)

 

MARIAZELLI MIASSZONYUNK ZARÁNDOKTEMPLOM

A templom főbejárata előtt két életnagyságú barokk ólomszobor áll. Balról Nagy Lajos magyar király, kezében az általa adományozott kegyképpel és jobbról I. Henrik morva őrgróf.

Ők ketten fogják közre ma is a nyugati homlokzat központi, hatalmas, ötszintes, gótikus tornyának 14. századi 1370 körüli bélletes díszkapuját. Ennek timpanonját két sávban gótikus domborművek ékesítik. A felső rész Krisztus kereszthalálát ábrázolja a két lator között. A három kereszt a siratók és a katonák népes csoportja fölé magasodik. Az alsó sáv domborműve kissé később, az 1430-as években készült salzburgi márványból.  Baloldalt a köpenyes Madonna trónol. Két oldalán előkelő donátorok térdelnek, akiknek kilétére a mondatszalagjuk felirata és az előttük lévő címerek, továbbá a párkányzat gótikus minuscula-felirata utal.

Eszerint 1200-ban a morva őrgróf, I. Henrik építtette az első templomot a dicsőséges Szűz Mária tiszteletére hálából, amiért ő és felesége a paralízisből felgyógyultak. Ők baloldalról fordulnak a Madonnához Szt. Vencel ajánlásával. Mögöttük, a bal szélén, Heinrich Moyker St Lambrecht-i apát (1419-55) térdel, aki a dombormű ikonográfiai programját megfogalmazta. Ő állította össze – 1430 körül – az addigi mariazelli csodákat tartalmazó kötetet is, amely sajnos elveszett.

A köpenyes Madonna-képtől jobbra heves csata képét mutatja be a dombormű, ahol a koronás király, lovascsapata élén, az égből alászálló angyal segítségével győzelmet arat. A két jelenet között a dombormű középpontjában térdelő király Madonna-képet adományoz az Ég Királynőjének. A király kilétére az előtte lévő magyar Árpád-házi és Anjou királyi címer mellett, a párkányon olvasható felirat utal:

Ludovicus rex Hu(n)garie per marie mis(eri)c(or)die victoria(m)  Turoru(m) gloriose obtinut.

vagyis:

Lajos Magyarország királya, Mária oltalmával dicsőségesen legyőzte a törököket. Évszám nem szerepel.

 

A történeti kutatás az 1371. évet valószínűsíti a csata időpontjának. A helyi hagyomány az 1364. évet tekintette a nagy magyar király törökök feletti csodás győzelme évének, és ezért 1764-ben és 1864-ben nagyszabású jubileumot ünnepeltek. Az ősi mariazelli hagyományt Johannes Mannesdorfer /Menestrafer/ tudós St. Lambrecht–i bencés szerzetes, a bécsi egyetem Magister régense, Bécs város írnoka, jegyzője az 1487. évben foglalta írásba. Eszerint Nagy Lajos a négyszeres túlerővel rendelkező törökökkel vívott csata előtti éjjelen, álmában a mariazelli kegytemplomot látta, és reggel az ágya felett függő Mária képet a mellén találta. Ekkor fogadalmat tett, hogy győzelem esetén a Szent Szűz zelli kegyhelyén méltó templomot épített, és ott helyezi el kedvelt Mária-képét.

„A győzelem után Lajos király seregestől Zellbe zarándokolt, s mivel az őrgróf által alapított kápolnát szűknek találta, lebontatta és a helyén a mostani templomot építtette. Az arannyal és drágakövekkel ékesen díszített képet is az egyháznak adományozta, és adott még egy gazdag ereklyetáblát is.  Mindezek mellett még egy  arany liliomokkal díszített képet is az egyháznak adományozott, csakúgy, mint az arany liliomokkal díszített és ugyancsak arannyal átszőtt szent ruhákat és számos ékszert, melyek mind a címerével vannak díszítve és a mai napig a templom kincstárában őriztetnek, és időnként bemutatásra kerülnek.”

 

Mariazell és a Magyar zarándoklatok

A legnagyobb steier búcsújáró hely kapcsolata Magyarországgal, a Kárpát-medence magyarságával és a világban bárhol élő magyarokkal egészen a XIV. századig nyúlik vissza.

A kegyhely a XI. századi keletkezésétől fogva fokozatosan a térség népeinek fontos szakrális központjává vált. A Kárpát-medencét a X. századra benépesítő és keresztény hitre tért magyarság a korabeli európai szent helyeket (pl. Róma, Compostela, Aachen, Loretto) kereste fel a középkor folyamán. Párhuzamosan Magyarországon is kialakultak a legrégibb búcsújáró helyek a szentek ereklyéi, később pedig főleg Mária-ábrázolások körül.

A külországi kegyhelyek közül az évszázadok során azonban csak Mariazell jelentősége maradt szinte töretlen napjainkig.

Zell magyar kegyhelynek is számít, hiszen Mária kegyszobra a „Magna Domina Hungarorum” nevet is megkapta.

Magnus sziklája (Ursprungsfelsen)

1157. december 21-én este érkezett meg a környékre egy Magnus nevű bencés szerzetes St. Lambrechtből az ottani apát megbízására, hogy az itt élők lelkipásztora legyen. Magnus magával hozta fából faragott kedves Mária-szobrát is. Ám az utat egy helyen hatalmas szikla zárta el, amelytől nem tudott tovább menni. A szerzetes a Szűzanyához fordult segítségért, imája meghallgatásra talált, a szikla kettéhasadt, így Magnus folytathatta útját. A sziklához ma jelölt turistaút vezet. 

 

Múzeumvillamos (Museumstramway)

Mariazell vasútállomásáról indul a világ legrégibb gőzvillamosa.
A korhűen helyreállított kocsik a 19. század hangulatát idézik a rövid utazás során. A korhűen restaurált vagonok és mozdony, a világ legrégibb, 1884-es gyártmányú gőzmozdonya, visszarepíti vendégeit a századforduló idejébe. Különleges élményben részesülhet az, aki a mariazelli állomástól az Erlauf-tóig a múzeumi vonattal utazik.
 

Működési napok:

 • Pünkösd vasárnapján és Pünkösd hétfőjén
 • Júliustól szeptemberig minden szombaton, vasárnap és ünnepnapokon.
 • Viteldíj: oda-vissza 8 euró/felnőtt, 3 euró/gyerek - (Az ár tájékoztató jellegű!)
 • http://www.museumstramway.at/


 

Mariazellerbahn - Mariazelli vasút

A 83 km hosszú, keskeny nyomtávú kisvasút St. Pölten és Mariazell között közlekedik. Élményutazás St. Pöltenttől a Pielachtal völgyig, tovább az Ötscherlandba a természetvédelmi terület "Ötscher-Tormäuer" mentén Mariazellbe (vagy fordítva Mariazelltől St. Pöltenig).

Ötscherbär-Express: gyerekeknek kialakított játszóvagon a vonaton

 

Szent kút (Heiliger Brunnen)

A kút vizének gyógyítő erőt tulajdonítanak, így a zarándodok is gyakran visznek belőle haza.

 

Mechanikus betlehem

A Kálváriahegyen egy magánházban látható egyedülálló betlehem 12 újtestamentumi jelenetet ábrázol összesen 130 mozgó figurával.

 

Mariazell Helytörténeti Múzeum

Kb. 500 m-re a mariazelli főtértől található a Helytörténeti Múzeum, 25 kiállítóhelyiséggel. Témái: zarándoklás, vasöntvények, kihalófélben levő kézműipar, falusi élet, őskori barlangleletek, a sísport kezdetei, 130 éves fényképek és Mariazell vasútja. A tető alatt egy favágó kunyhót és egy alpesi kunyhót építettek fel. (Mariazell, Wiener Straße 35, www.mariazeller-schaetze.at

A városban számos kisvállalkozás működik, ahol hagyományos termékeket, használati tárgyakat készítenek. Közülük talán a leghíresebb a likőrüzem, ahol tradicionális recept alapján gyógynövényekből készítik a gyomorkeserűt, illetve a mézeskalácsüzem, amely szintén régi recept alapján gyártja a híres mariazelli mézeskalácsot. Mindkét üzem látogatható is.


Mariazelli mézeskalács

(www.lebkuchen-pirker.at, Mariazell, Hauptplatz 1.)

A manufaktúrában meg lehet ismerni a mézeskalácskészítés minden titkát, sőt a mézgyertya készítést is ki lehet próbálni. A másfélórás vezetés közben természetesen kóstolásra is lehetőség nyílik.

Belépő:

 • 6,50 euró/felnőtt
 • 12 éves korig ingyenes


Europeum Wellnes & Spa, uszoda

Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 9:00-22:00 óra

 

KIRÁNDULÁSOK MARIAZELL KÖRNYÉKÉN

GEMEINDEALPE (1626 m)
A Gemeindealpe, Mariazell vidékének legmagasabb hegye, 5 km-re Mariazelltől északra. Libegő (Bergbahnen Mitterbach) szállítja a látogatókat kényelmesen és gyorsan az 1.626 méter magas hegycsúcsra. Itt csodálatos panoráma köszönti a vendégeket. Derűs idő esetén a Dachsteintól a Dunáig el lehet látni. A középállomásról az újan épített ( 4,6 km-res ) rollerúton, óriás rollerekkel a völgybe száguldhatunk.

Alpenbad Mitterbach
Strand, napenergiával fűtött medencék.
Babamedence elefántcsúszdával. (3224 Mitterbach, Seestraße)


ERLAUFSEE
Gyönyörű környzetben fürödhetünk, csónakázhatunk. Erdei kötélpálya. A tó partján pöfög a múzeumvillamos (Museumstramway): A korhűen helyreállított kocsik a 19. század hangulatát idézik a rövid utazás során.

ÖTSCHERGRäBEN 
A szurdok a Naturpark Ötscher-Tormäuer területén, már Alsó-Ausztriában található. Osztrák Grand Canyonnak is nevezik. A szurdok elérhető Wienerbruckból, amely a Mariazellerbahn egyik megállója.

Vízesések

Mirafall és Schleierfall

GUßWERK

Gußwerk a vadromantikus Salza-völgy kapujában, Mariazelltől 5 km-re található. Bányászmúzeum Gußwerkben: az egykori k.u.k. vasöntöde épületében látható a vidék bányászatának történetét bemutató kiállítás.

Montanmuseum Gußwerk, 8632 Gußwerk Bahnhofstraße 7.

Salza folyó

A 88 km hosszú folyó jól ismert a vadvízi túrázók körében.
Rafting és canyoning a folyón.

Salzaklamm, szurdok

Hubertussee Walsternnél.
A kristálytiszta vizű, romantikus tavat a századfordulón a Krupp család hozta létre.

Freibad Mitterbach
Strand:

 • nyáron
 • hétfőtől –vasárnapig
 • 9:00-20:00 óra

 

Közép-Európa legfontosabb Mária-kegyhelye (kirandulastippek.hu)

Ide kattintva elérheti az oldalt!

 

A régió turisztikai honlapja (német nyelvű!)!

Ide kattintva elérheti az oldalt!